Cesvaines pils
Baltie loki Madonas parkā
Madonas novada ezeri un lauki
Meža taka Madonas apkārtnē
Cesvaine ziemā
Reklāma — × 150 px

TĒMA: KONKURSA “SPICĀ SPALVA 2008” NOSLĒGUMS

Redakcija

Autors • 28.05.2008.

TĒMA: KONKURSA “SPICĀ SPALVA 2008” NOSLĒGUMS
Burtu lielums

par Madonas rajonu var teikt jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad pēc Latvijas neatkarības atgūšanas pašvaldības cita pēc citas sāka izdot pagastu un pilsētu informatīvos izdevumus. Vispirms iznāca „Praulienas Ziņas", tad – „Varakļōnīts" (kā neatkarīgs laikraksts), „Ļaudonas Vēstis", bet pēc tam – arī citas avīzes, līdz gandrīz katrai pašvaldībai bija savs izdevums.

To laiku, kad Madonas rajonā sāka iznākt pirmās pašvaldību avīzes, ļoti labi atceras bijusī Ļaudonas pagasta padomes priekšsēdētāja Dzintara Birne.

– Jā, pirmais pašvaldību izdevums tapa Praulienā, pateicoties toreizējai pagasta padomes priekšsēdētājai Lidijai Škoļnijai, bet redaktors kā amats pagastos izveidojās 90. gadu otrajā pusē, kad katra sevi cienoša pašvaldība sāka izdot avīzi. Mums visiem par to, ka ir savas „Ļaudonas Vēstis", bija tāds prieks, tāds gandarījums un arī lepnums, un par to, ka tas ir kaut kas īpašs, ne reizi vien pārliecinājos, piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības kongresos. Man allaž bija līdzi kādi astoņi jaunākie avīzes „Ļaudonas Vēstis" numuri, un vienmēr izrādījās, ka tos esmu paņēmusi par maz – tik liela bija interese no citu rajonu, kur informatīvie izdevumi vēl netika izdoti, kolēģu puses, jo tas viņiem bija kaut kas jauns. Tagad, protams, tie iznāk vai katrā pagastā, – atzīmē Dzintara Birne.

Viņa uzsver, ka, lai regulāri iznāktu pašvaldības avīze un tā būtu interesanta lasītājiem, izšķirošā nozīme ir tam, vai pagastā ir cilvēks, kas vēlas darīt šo darbu.
– Es gribēju, lai pašvaldībai sava avīze iznāktu jau deviņdesmito gadu sākumā, bet tolaik īsti nebija, kas mani atbalsta. Pēc tam nāca 1994. gada vēlēšanas, pagasta padomē tika ievēlēta arī Ruta Vizāne, un tad tā lieta aizgāja.

Sākumā domāju, ka galvenais darba smagums būs vien pašai jāiznes, bet to paveica Ruta. Godīgi sakot, man nemaz tā neizdotos kā viņai, turklāt veidojot Ļaudonas pagasta avīzi jau 14 gadu. „Ļaudonas Vēstis" ir Rutas lolojums, un ideju viņai netrūkst. Katru gadu izdomā ko jaunu, arī kādu tēmu, kas vijas cauri visiem gada numuriem. – Dzintara Birne atsauc atmiņā arī Ļaudonas pagasta avīzes iznākšanas pirmsākumus.

Vairāk lasiet laikrakstā STARS. 29.05.2008.

Autore: ŽEŅA KOZLOVA

OĻĢERTA SKUJAS foto

Atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku

Abonē eStars.lv un lasi vairāk

Ar digitālo abonementu no 1,99 €/mēn. tu piekļūsti visiem portāla eStars.lv rakstiem. Vēlies vairāk? Izvēlies E-avīzi vai drukāto laikrakstu.

Pievienojies sarunai

Pievieno komentāru

Komentēt vari arī anonīmi — pietiek norādīt vārdu.

Reklāma — × 150 px