Ziemā, sniegā un salā, putniem nav viegli atrast barību. Cilvēki, cenšoties palīdzēt tikt pie barības, aktīvi un regulāri putnus piebaro. Tas ļauj savam dārzam, balkonam vai logam piesaistīt dažādas putnu sugas, lai tās novērotu un iepazītu.
Cītīgākie putnu barotāji un vērotāji šogad pamanījuši, ka, iestājoties lielajam salam, putnu pie barotavām palicis krietni mazāk. Ar laikraksta "Stars" redakciju sazinājās pensionāre Anna, pastāstot par saviem novērojumiem.
– Putnus baroju jau ļoti daudzus gadus. Tiklīdz uzsnieg pirmais sniedziņš, pie barotavas ir dzīvība. Kādus tik putnus pa šiem gadiem neesmu satikusi – zīlītes, zvirbuļus, dzilnīšus, baložus, pat dzenītis reizēm iemaldās barotavā. Katru rītu aiznesu trauciņu, kurā ir sēkliņas, ielieku speķa gabalu. Šajā ziemā, precīzāk, tās sākumā, barotava bija apdzīvota, bet briesmīgi aukstajās dienās – klusums. Barotava piepildīta ar barību, bet putnu nav. Sākumā domāju, varbūt citur pārtiku atraduši. Laiku pa laikam kāds putniņš ielaižas barotavā, apskatās, kas ēdams, bet lielākoties neviena putna. Arī no kaimiņienēm esmu dzirdējusi, ka šogad putniņi kaut kur pazuduši. Vēlējos noskaidrot, vai to ietekmē lielais aukstums, un vai putniņiem viss ir kārtībā? Varbūt sildās pažobelēs? – jautā seniore.
Sazinoties ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, tās pārstāvis Dr. biol. Viesturs Ķerus skaidro: – Skaidrojumi, kāpēc putnu aktivitāte aukstā laikā pie putnu barotavām var samazināties, ir dažādi. Daļa putnu, kas ir nometnieki, lielā salā un aukstumā var nosalt, tomēr tas ir dabisks process. Tie, kas izdzīvo ziemas apstākļus, pavasarim iestājoties, turpinās ligzdot un atgūt populācijas zaudējumu. Ziemā putni nav piesaistīti ligzdošanas vietām, tie veido bariņus, laikapstākļu maiņas gadījumā var retāk apmeklēt konkrētas barotavas. Iespējams, ka pieejamā barība citviet var šķist pievilcīgāka vai bagātīgāka. Dažkārt barība barotavā tiek apēsta ātrāk, nekā putnu vērotājam un barotavas saimniekam šķiet. Tad var šķist, ka putnu barotavā nemaz nav. Jāpatur prātā arī tas, ka, tuvojoties pavasarim, mainās arī putnu uzvedība, tostarp tie sāk apzināt savas ligzdošanai iecerētās teritorijas vai pārvietoties barošanās nolūkos citviet, radot iespaidu, ka putni ir pazuduši.
13.02.2026.