Lāču klātbūtne pēdējos gados ir kļuvusi par arvien biežāk apspriestu tēmu Latvijā. Šie lielie plēsēji dabiski apdzīvo plašus mežu masīvus, taču to pārvietošanās teritorijas var ietvert arī apdzīvotas vietas, īpaši tur, kur meži mijas ar lauksaimniecības zemēm un cilvēku saimniecisko darbību.
Lāču parādīšanās cilvēku tuvumā parasti ir saistīta ar barības meklējumiem, sezonālām migrācijām vai jaunu teritoriju apgūšanu. Lai gan šie dzīvnieki parasti izvairās no cilvēka, to klātbūtne rada satraukumu vietējiem iedzīvotājiem.
Lāču uzturs ir ļoti daudzveidīgs. Viņi pārsvarā barojas ar ogām, augiem, kukaiņiem, medu, tomēr uzturā ir arī visādi kāpuri, zemē perētāji putni un to olas, zivis, dažādi sīki mugurkaulnieki. Reti kad lāči ēd lielos savvaļas dzīvniekus un mājdzīvniekus, kritušus dzīvniekus un to atliekas.
Pēdējā laikā lāča klātbūtne novērota arī Ļaudonas pagasta Beļavas pusē. Lācis ne tikai parādījies meža kamerās, bet arī nodarījis postījumus dravā, izpostot sešas bišu saimes.
– Jau vairāku gadu garumā lāči pamanās izpostīt dravu. Šoreiz tās ir sešas bišu saimes. Zināms, ka lācis kā īpašu kārumu mēdz izvēlēties medu. Tādēļ svarīgi, lai biškopji laikus ieviestu preventīvos pasākumus un padarītu dravas drošas, lai saldais našķis nebūtu viegli pieejams. Gala rezultātā biškopim tie ir lieli zaudējumi, – pastāsta biškopis Andis Stafeckis. – Tāpat lāči arvien biežāk sastopami cilvēku tuvumā. Piemēram, mājas no dravas ir tikai 200 m attālumā. Zvidzienas pusē lāči pārvietojas regulāri. Tur apdzīvotas mājas ir pat tuvāk, aptuveni 100 m attālumā. Jāteic, ka lāču populācija jūtami pieaug. Ļaudonas pagastā, Beļavas, Gaigalavas, Zvidzienas pusē šo dzīvnieku ir daudz. Ja populācija turpinās palielināties, nekas netiks darīts, tad arī postījumi būs lielāki. Manuprāt, cilvēki šobrīd var justies droši. Svarīgi ir pašiem būt piesardzīgiem. Reti, bet tomēr ir dzirdēti gadījumi, kad lāči uzbrūk cilvēkiem.
Ņemot vērā gan biežāku lāču novērošanu, gan dravas izpostīšanu, arī Ļaudonas pagasta pārvalde aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, īpaši mežos, viensētās un pastaigu laikā.
Ja sastopat lāci:
• netuvojieties un nemēģiniet dzīvnieku fotografēt vai pievilināt;
• saglabājiet mieru un lēnām atkāpieties;
• neskrieniet;
• turiet suņus pavadā;
• neatstājiet dabā pārtikas atliekas.
Lāči parasti izvairās no cilvēkiem, tomēr tas ir savvaļas dzīvnieks, tādēļ svarīga ir mierīga un piesardzīga rīcība.
Dabas aizsardzības speciālisti norāda, ka Latvijā novērotais pieaugums galvenokārt saistīts ar lāču migrāciju no Igaunijas un Krievijas teritorijām, kur populācijas ir ievērojami lielākas. Aptuvenie dati liecina, ka pēdējo gadu laikā lāču skaits Latvijā ir būtiski pieaudzis – no dažiem desmitiem līdz pat vairāk nekā simtam īpatņu.
Šis pieaugums nozīmē arī to, ka lāči biežāk tiek pamanīti cilvēku tuvumā – mežmalās, lauku teritorijās un pat dažkārt apdzīvotu vietu apkārtnē. Tas gan parasti nenozīmē tiešu konfliktu: lāči parasti izvairās no cilvēka, un sastapšanās notiek galvenokārt nejauši, kad dzīvnieks meklē barību vai pārvietojas starp mežu masīviem.
Tomēr, pieaugot populācijai, palielinās arī iespēja rasties šādām situācijām. Tāpēc speciālisti uzsver nepieciešamību iedzīvotājiem būt informētiem un ievērot piesardzību, īpaši meža teritorijās un sezonās, kad lāči aktīvāk meklē barību. Tas palīdz saglabāt līdzsvaru starp dabas procesu attīstību un cilvēku drošību. Lielos mežu masīvos cilvēkiem nevajadzētu atstāt pārtikas atlikumus vai veidot komposta kaudzes, kas var pievilināt ķepaiņus.
Svarīgi atcerēties, ka lācis pēc dabas nav agresīvs pret cilvēku, taču tas ir neparedzams, ja jūtas apdraudēts vai pārsteigts. Tāpēc mežos ieteicams ievērot vienkāršus drošības principus – netuvoties dzīvniekam, neatstāt pārtiku pieejamu un mežā uzturēt savu klātbūtni pamanāmu (piemēram, runājot vai radot troksni).
19.05.2026.